Van de Zandschulp en Griekspoor winnen en bezorgen Nederland Davis Cup-zege

ReutersNOS Sport•gisteren, 19:38•Aangepast gisteren, 22:08Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor hebben dinsdagavond Nederland al na twee enkelpartijen de zege bezorgd in het Davis Cup-duel met Kazachstan. Beide Nederlanders hadden in Glasgow drie sets nodig om de zege binnen te slepen. Van de Zandschulp deed dat tegen Alexander Boeblik (3-6, 6-1, 6-4), Griekspoor won van Mikhail Koekoesjkin (6-1, 3-6, 6-3).Op de wereldranglijst ontlopen Van de Zandschulp (ATP-35) en Boeblik (ATP-44) elkaar niet veel, maar de 26-jarige Nederlander had het in de eerste set behoorlijk moeilijk met de Kazach, die af en toe een onderhandse service uit de hoge hoed toverde.Onnodige foutenBoeblik brak in de vierde game voor het eerst de service van Van de Zandschulp en gaf die voorsprong niet meer uit handen. Van de Zandschulp ging in de tweede set beter van start en pakte een 2-0 voorsprong. Daarna leek hij het initiatief door een aantal onnodige fouten toch weer uit handen te geven. Boeblik kreeg liefst drie kansen om Van de Zandschulp terug te breken, maar verzilverde die niet.GettyBotic van de ZandschulpDe Nederlander stoomde vervolgens door naar 6-1 en sleepte er zodoende een beslissende derde set uit. Boeblik gaf daarin de eerste game uit handen na een dubbele fout, gevolgd door een woede-uitbarsting. Zijn racket lag in de kreukels, maar de Kazach hervond zichzelf en maakte er nog een spannende strijd van. Op 3-3 plaatste Van de Zandschulp de beslissende break en op 5-4 serveerde hij de wedstrijd uit. Ook Griekspoor in drie setsDe 26-jarige Griekspoor (ATP-48) trof in zijn wedstrijd Koekoesjkin, de nummer 221 van de wereld en de eerste set was een prooi voor de Nederlander. Met 6-1 gaf hij Koekoesjkin (ATP-221) geen kans. De Kazach ging daarna beter spelen en bood Griekspoor in de tweede set steeds meer weerstand.De zevende game was cruciaal. Het stond 3-3 en Griekspoor kreeg liefst zes keer de kans Koekoesjkin te breken, maar de Kazach werkte de breekpunten keer op keer weg en sloeg vervolgens zelf toe.GettyTallon Griekspoor in actie in de Davis Cup tegen KazachstanDat was een tik voor de Nederlander, die daarna geen game meer won in de tweede set. Een derde set moest de beslissing brengen. Daarin herpakte Griekspoor zich en kwam hij niet meer in de problemen.DubbelspelWesley Koolhof en Matwé Middelkoop verloren later op de avond het dubbelspel van Boeblik en Aleksandr Nedovjesov.Oranje zit verder in de groep met De Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Oranje neemt het vrijdag op tegen Groot-Brittannië en treft zaterdag de Verenigde Staten.Nederland hoeft zaterdag tegen de VS in ieder geval geen rekening te houden met Frances Tiafoe. De halvefinalist van de US Open heeft zich bij het Amerikaanse team afgemeld …
Lees verder…….