Griekspoor verslaat taaie Martínez in Parijs na ‘mentale en fysieke rollercoaster’

NOS Sport•vandaag, 15:14•Aangepast vandaag, 17:48

Griekspoor op Roland Garros langs taaie Martínez

Tallon Griekspoor is op Roland Garros met veel pijn en moeite doorgedrongen tot de tweede ronde. De Spaanse qualifier Pedro Martínez leek hem het nakijken te geven, maar na vijf sets stapte Griekspoor als winnaar van de baan: 6-4, 2-6, 0-6, 7-5, 6-3.

“Dit was een enorme rollercoaster, zowel in fysiek als mentaal opzicht”, zei Griekspoor na afloop. “Ik kende een flinke dip in de partij en bleef ver weg van mijn niveau. Maar ik ben er wel trots op hoe ik mij herpak en dat ik de partij alsnog binnensleep.”

Geen klachten

Griekspoor had in de aanloop naar het toernooi enkelklachten, maar die speelden hem ogenschijnlijk geen parten. Hij won de eerste set mede door een knappe tweede break, met vijf punten op rij bij een 0-40 achterstand.

Martínez, nummer 135 van de wereldranglijst, kreeg daarna de overhand. Hij sloeg de bal vaak met succes tegen de looprichting van Griekspoor in, pakte menig punt met goed gemaskeerde dropshots en liet zijn beste spel zien bij breakpoints tegen.

Griekspoor verloor vanaf 2-4 in de tweede set negen games op rij. Toen hij in de vierde set weer op achterstand kwam (2-4), leek het gedaan. Maar vanuit het niets richtte hij zich op: hij brak direct terug en sleepte er met een paar prachtige passeerballen zelfs een vijfde set uit.

Griekspoor kritisch op zichzelf na vijfsetter: ‘Voelde misschien toch druk’

In die vijfde set maakte Martínez bij een stand van 3-3 een kostbare inschattingsfout. Hij sloeg niet terug bij 40-40, omdat hij dacht dat de bal uit was. Daar dacht de umpire anders over.

Griekspoor benutte het eerste breakpoint niet, zag bij het tweede de Spanjaard de bal op de lijn slaan, maar bij zijn derde kans op een break was het wel raak. Daarmee bleek het verzet van de Spanjaard, die in 2021 nog halvefinalist in het herendubbel was in Parijs, definitief gebroken.

‘Fans sleepten mij erdoorheen’

“Het was vandaag incasseren en uitdelen”, aldus Griekspoor, die blij was met de steun van de Nederlandse fans. Zij komen traditiegetrouw in groten getale naar Roland Garros. “Het publiek heeft me er in de vijfde set zeker doorheen geholpen. Het is mooi om vo …
Lees verder…….